Ακάρεα

  • Ακάρεα Αποθηκών / Tyrophagus putrescentiae


Τα ακάρεα αποθηκών συνδέονται με συνθήκες αυξημένης υγρασίας, αν και υπάρχουν είδη, όπως το Tyrophagus putrescentiae (ίσως το πολυπληθέστερο είδος από τα ακάρεα αποθηκών στη χώρα μας) που μπορούν να αναπτυχθούν και σε χαμηλότερα ποσοστά σχετικής υγρασίας.

  • Ακάρεο της σκόνης – Οικιακά Ακάρεα / Dermatophagoides pteronyssinus


  • Τσιμπούρι


Συναντώνται πιο συχνά σε θηλαστικά και πτηνά ενώ είναι πολύ συχνή η παρουσία τους στον άνθρωπο.

Είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο; 

Τα ακάρεα τα οποία βρίσκονται στα τρόφιμα αποτελούν ρυπαντές ενώ μεταφέρουν και μύκητες, προκαλώντας σοβαρές ποιοτικές υποβαθμίσεις. Επίσης, η παρουσία τους σε χώρους, σε προϊόντα και τρόφιμα, σχετίζεται με αλλεργίες και δερματοπάθειες. Τα ακάρεα της σκόνης είναι η κύρια αιτία άσθματος στον άνθρωπο ενώ μπορούν και αυτά να προκαλέσουν δύσπνοιες, δερματίτιδες κ.ά. 

Πώς να αντιμετωπίσω το πρόβλημα; 

Ορισμένα εντομοκτόνα έχουν αξιόλογη δράση και στα ακάρεα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και αρκετά εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση. Στην περίπτωση των ακάρεων αποθηκών, εφαρμόζονται οι χημικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται και κατά των εντόμων αν και πολλά ήδη είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε σκευάσματα και δόσεις που είναι συνήθως αποτελεσματικές για τα έντομα.  Στην περίπτωση των αιμομυζητικών ειδών, όπως τα τσιμπούρια, υπάρχουν διάφορα σκευάσματα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν ως απωθητικά. Τέλος, τονίζεται για ακόμα μια φορά, ότι σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση έχουν η καθαριότητα, οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και η μείωση της υγρασίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα ακάρεα της σκόνης, δοθέντος του ότι το άσθμα και οι λοιπές διαταραχές οφείλονται περισσότερο στα παράγωγά τους (τεμαχίδια, εκκρίματα, αποχωρήματα κ.ά.) και όχι στα ακάρεα αυτά καθ’ αυτά, προτείνεται η συχνή απομάκρυνσή τους με καθαρισμό. Η εταιρεία μας διαθέτει ειδική σκούπα με UV ακτινοβολία για στρώματα και υφασμάτινες επιφάνειες. 

Πώς μπορώ να αποτρέψω μελλοντικό πρόβλημα; 

Για τα περισσότερα είδη ακάρεων προτείνεται ως προληπτικό μέτρο η μείωση της υγρασίας στο χώρο και το προϊόν. Για τα αιμομυζητικά, προτείνεται η λήψη μέτρων που σχετίζονται με την καθαριότητα του χώρου και την αποτροπή της εισόδου των ακάρεων. Στην περίπτωση των τσιμπουριών, τα οποία διαβιούν σε βλάστηση (όταν είναι εκτός ξενιστή) εκτός από τα ατομικά μέτρα προστασίας, θα πρέπει να εφαρμόζεται σχολαστική καθαριότητα, σε συνδυασμό με ζιζανιοκτονία.

Πηγή: Οδηγός ΕΦΕΤ