Έντομα Αποθηκευμένων Προϊόντων και Τροφίμων

  • Σιταρόψειρα / Sitophilus granarius 

Τα Sitophilus αναπτύσσονται πρωτίστως σε ακέραιους σπόρους δημητριακών, όπως το σιτάρι, ο αραβόσιτος και το ρύζι αλλά και πιο σπάνια σε σπόρους ψυχανθών. Επίσης, βρίσκονται συχνά σε συσκευασμένα τρόφιμα, όπως το αποφλοιωμένο ρύζι και τα ζυμαρικά. Μόνο τα ακμαία είναι εμφανή, ενώ τα ατελή στάδια αναπτύσσονται στο εσωτερικό των σπόρων, χωρίς η προσβολή να φαίνεται.

  • Σκαθάρι Σιτηρών / Cryptolestes ferrugineus

Βρίσκονται σε αμυλούχα προϊόντα, αλλά και σε αποξηραμένα φρούτα. Πρόκειται για δευτερεύοντα είδη, δηλαδή βρίσκονται συνήθως σε ήδη προσβεβλημένα ή επεξεργασμένα προϊόντα και για αυτό οι προνύμφες τους βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος των προϊόντων. Προτιμούν προϊόντα και χώρους με υψηλή υγρασία. 

  • Σκώρος Τροφίμων / Plodia interpunctella


Βρίσκεται σε άλευρα αλλά και σε βοτανικές συλλογές, σοκολάτα, όσπρια και ξηρούς καρπούς.

  • Κόκκινο σκαθάρι των αλεύρων / Tribolium castaneum

Τα είδη αυτά βρίσκονται κυρίως σε αμυλούχα προϊόντα, όπως τα άλευρα και τα πίτυρα, αλλά και σε σπόρους δημητριακών. Αναπτύσσουν ταχύτατα σημαντικούς πληθυσμούς ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε πολλές κατηγορίες εντομοκτόνων με διάφορους τρόπους δράσης.

  • Σκαθάρι των αλεύρων / Tribolium confusum

Τα είδη αυτά βρίσκονται κυρίως σε αμυλούχα προϊόντα, όπως τα άλευρα και τα πίτυρα, αλλά και σε σπόρους δημητριακών. Αναπτύσσουν ταχύτατα σημαντικούς πληθυσμούς ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε πολλές κατηγορίες εντομοκτόνων με διάφορους τρόπους δράσης.

Είναι αυτά τα έντομα επικίνδυνα για τον άνθρωπο;

Ανάλογα με την οικογένεια στην οποία ανήκει το κάθε έντομο, οι επιπτώσεις για τον άνθρωπο ποικίλλουν. Για παράδειγμα, τα έντομα τα οποία αναπτύσσονται μέσα στο προϊόν, τα ίδια τα έντομα, τα εκδύματα, τα αποχωρήματα αλλά και τα εκκρίματά τους συχνά καταλήγουν στα τρόφιμα, μέσω της επεξεργασίας. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο εμετός, η διάρροια και η δυσπεψία αλλά και αλλεργίες, σπαστική κολίτιδα κλπ. Άλλες επιπτώσεις μπορεί να είναι κνησμός ή δερματίτιδες αλλά και πιο σοβαρές ασθένειες για τον άνθρωπο.

Πώς να αντιμετωπίσω το πρόβλημα; 

Για τους οικιακούς χώρους η χρήση παγίδων με φερομόνη ή με τροφοελκυστικό είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των εντόμων των τροφίμων. Αν η έκταση του προβλήματος είναι μεγάλη τότε στους επαγγελματικούς χώρους υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης των εντόμων αποθηκών, με κυριότερες, τη χημική ή τη θερμική απεντόμωση.

Πώς μπορώ να αποτρέψω μελλοντικό πρόβλημα; 

Με την έννοια πρόληψη εννοούμε το σύνολο των μέτρων που πρέπει να ληφθεί, έτσι ώστε να εμποδιστεί η είσοδος των εντόμων στο χώρο και το προϊόν. Εκτός από τους χώρους επεξεργασίας και αποθήκευσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι οικίες είναι μικρές μονάδες επεξεργασίας και αποθήκευσης τροφίμων. Συνεπώς η κατάσταση του χώρου αλλά και του προϊόντος θα πρέπει να είναι τέτοια που να αποτρέπει την προσβολή. 

Πηγή: Οδηγός ΕΦΕΤ