Τρωκτικά

Τα τρωκτικά είναι ένα είδος θηλαστικού που συναντάται σε όλο τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σε ένα ευρύ φάσμα μεγεθών, χρωμάτων και ζουν σε διαφορετικούς βιότοπους, τα τρωκτικά έχουν όλα ένα κοινό χαρακτηριστικό - έχουν μπροστινούς κοπτήρες που αναπτύσσονται συνεχώς. Για να μην μεγαλώνουν υπερβολικά τα δόντια τους και να μην μπορούν να φάνε, ροκανίζουν σχεδόν τα πάντα. Τα πιο κοινά είδη που συναντάμε είναι τα εξής τρία: 

  • Κοινός Καστανός Αρουραίος / Rattus Norvegicus


Το είδος αυτό γεννά 8-12 νεογνά ανά γέννα, τα οποία είναι επιδεκτικά γονιμοποίησης μετά από 2 με 3 μήνες, συχνά και νωρίτερα. Κατά μέσο όρο το θηλυκό γεννά 7 φορές ανά έτος, με διάρκεια ζωής που μπορεί να ξεπεράσει και τους 12 μήνες. Έχει μεγάλο εύρωστο σώμα, με τρίχωμα καφετί, ελαφρώς μαύρο στο άνω μέρος και γκρίζο προς κιτρινόλευκο στο κάτω μέρος. To μέσο μήκος σώματος  του κυμαίνεται  στα 19 έως 25cm. Γενικά, κινείται σε ακτίνα 15-30m από τη φωλιά. 

  • Μαύρος Αρουραίος / Rattus rattus


Το είδος αυτό γεννά 6-10 νεογνά ανά γέννα, με διάρκεια «ωρίμανσης» αντίστοιχη με αυτή του R. norvegicus.Το θηλυκό γεννά 6 φορές ανά έτος και η διάρκεια ζωής του είδους είναι παρόμοια με αυτή του R. norvegicus. Έχει μικρότερο σώμα από το R. norvegicus, με τρίχωμα γρίζο προς μαύρο. To μέσο μήκος σώματος  του κυμαίνεται στα 15-22cm. Έχει μεγάλη ακτίνα δράσης που κυμαίνεται από 15-30m από την φωλιά.

  • Οικιακός Ποντικός / Mus Musculus


Γεννά 5-6 νεογνά ανά γέννα, με διάρκεια «ωρίμανσης» 1 με 2 μήνες. Το θηλυκό γεννά 8 φορές ανά έτος και η διάρκεια ζωής για το είδος αυτό είναι 9-12 μήνες. Έχει λεπτό και μικρό σώμα, με τρίχωμα ανοικτό καφετί προς ανοικτό γρίζο. To μέσο μήκος σώματος  του κυμαίνεται στα 6-9cm.  Έχει μικρή και εντοπισμένη ακτίνα δράσης που κυμαίνεται από 3-6m από την φωλιά.

Είναι τα τρωκτικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο;

Τα τρωκτικά είναι δυνητικοί φορείς αρκετών σοβαρών ασθενειώ. Προκαλούν επίσης σοβαρότατες μολύνσεις τροφίμων και αλλεργίες ενώ είναι φορείς παρασίτων όπως ακάρεων, νηματωδών, κεστωδών και εντόμων. Εκτός από τις παραπάνω επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, τα συμβιωτικά τρωκτικά προκαλούν σοβαρές καταστροφές και ζημιές σε ηλεκτρικές και κτιριακές εγκαταστάσεις. Τα τρωκτικά μπορεί να αποδειχθούν υπεύθυνα ακόμη και για πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις.

Γιατί έχω πρόβλημα με τρωκτικά; 

Τα τρωκτικά βρίσκουν το δρόμο τους σε   χώρους   που τους παρέχουν άφθονη τροφή, νερό και πηγές καταφυγίου. Μέρη όπως οι παραμελημένοι  κήποι, οι ανοιχτοί κάδοι απορριμμάτων, η πυκνή βλάστηση καλ. προσελκύουν τα τρωκτικά. Μόλις βολευτούν στην ιδιοκτησία σας, μπορεί να εισέλθουν στο σπίτι σας για να αναζητήσουν νέες πηγές τροφίμων ή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μετακινούνται επίσης μέσα σε περιόδους υπερβολικής ζέστης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Πώς να αντιμετωπίσω το πρόβλημα;

Ένα σημαντικό στάδιο της καταπολέμησης του προβλήματος  για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, είναι η παρακολούθηση δηλαδή, η έρευνα του χώρου αλλά και η ταυτοποίηση των ειδών - έκταση της προσβολής.  Η καταπολέμηση γίνεται με εγκεκριμένα σκευάσματα και την ενδεδειγμένη μέθοδο εφαρμογής. Στους επαγγελματικούς χώρους, για την καταπολέμηση των συμβιωτικών τρωκτικών χρησιμοποιούνται  δολωματικοί σταθμοί ασφαλείας που τοποθετούνται στα σημεία – ζώνες που έχουν αποτυπωθεί στον χώρο, με ειδική σήμανση προειδοποίησης, ενημέρωσης (προϊόν και αντίδοτο) και απογραφής ευρημάτων ακριβώς στο σημείο τοποθέτησής τους. Στους δολωματικούς σταθμούς τοποθετούνται εγκεκριμένα,  το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων, τρωκτικοκτόνα.  Σε χώρους παραγωγής και αποθηκευσης τροφίμων  που απαγορεύεται η χρήση χημικών ουσίών, χρησιμοποιούνται ειδικοί μέθοδοι  ανίχνευσης . Στους οικιακούς χώρους η καταπολέμηση του προβλήματος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως για παράδειγμα το αν ο χώρος κατοικείται, την έκταση του προβλήματος κλπ. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να μας συμβολευτείτε για να σας προτείνουμε την κατάλληλη λύση. 

Πώς μπορώ να αποτρέψω τα τρωκτικά στο μέλλον;

 Δεν θα πρέπει να υπάρχουν ανοίγματα (π.χ. ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, ανοιχτές αποχετεύσεις, τρύπες στους τοίχους). Δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην καθαριότητα του χώρου (π.χ. απομάκρυνση σκουπιδιών και πηγών τροφής) και σε μεγάλους εξωτερικούς χώρους (κήποι, χωράφια) εφαρμόζεται ζιζανιοκτονία. Παρτέρια σε επαφή με τους εξωτερικούς τοίχους εργοστασίων και συναφών εγκαταστάσεων θα πρέπει να αποφεύγονται. Φυσικά, ένας χώρος ο οποίος έχει προσβληθεί από τρωκτικά χρήζει  τακτικής παρακολούθησης για την αποτροπή τυχόν μελλοντικού προβλήματος.

Πηγή: Οδηγός ΕΦΕΤ